top of page
  • Pasi Kirkkopelto

KIRJOITETTUA KUVATAIDETTA

Maahanmuuttajien nivelluokan ja valmistavan kuvataiteen tunneilla tehdään syksyn aikana tehtäviä, joiden tarkoitus on käsitellä ja tuoda esiin heidän omaa kulttuuritaustaansa kuvataiteen keinoin. Aiheen esittely ja käsittely vielä puutteellisella kielitaidolla on haastavaa mutta lopulta löytyi joukko tehtäviä, joiden avulla pääsemme asian äärelle.


Huomasin jo viime vuonna, että oppilaat pitävät kirjoittamisesta. Usein oman työn valmistuttua alkaa papereihin ilmestyä sanoja ja tekstejä. Eri välineisiin tutustuminenkin tapahtuu usein kirjoittamalla. Koska kielten ja kirjainten kirjo luokalla on suuri, oli luonnollista valita kirjaimet ja kirjoittaminen tehtävän aiheeksi. Luokalla puhutaan ja kirjoitetaan mm. arabiaa, somalia, daria, bulgariaa, ukrainaa, farsia.


Tehtäväidean taustalla on kaksi toisiinsa liittyvää kuvataiteen lajia: Lettrismi ja aseeminen kirjoitus. Romanialaisen Isidor Isoun ideoista ja tutkimuksista 1940-luvulla kehittynyt lettrismi oli kirjaimiin, äänteisiin ja tekstiin perustuva, mm. visuaalista runoutta muistuttava tyyli/liike.



”Aseeminen kirjoitus on tekstitaiteen muoto, jossa sanat eivät ole luettavia. Se on kuitenkin kirjoitusta, vaikka se ei välitä kielellisille ilmauksille tyypillistä sisältöä. Aseemista kirjoitusta tehdään visuaalisessa runoudessa, kalligrafiassa, kuvataiteessa ja käsitetaiteessa. Kyse on monitaiteisesta ilmaisumuodosta, jolle on tyypillistä kirjallisuuden, kuvataiteen ja käsitetaiteen ilmaisukeinojen yhdistely.”



TEHTÄVÄN KUVAUS


Ensimmäisellä kaksoistunnilla kerroin tehtävän kuvaesimerkein ja selitin vähän tehtävän/kuvien taidehistoriallista taustaa. Sen jälkeen teimme värillisen abstraktin pohjan pahville nestemäisillä vesiväreillä ”roiskien”. Toivoin tämän rentouttavan ja rohkaisevan oppilaita kokeilemaan uutta.


Pohjien kuivuessa annoin ohjeen: Mieti jokin sana, asia tai lause, joka liittyy omaan taustaasi/kulttuuriin ja kirjoita se omalla kielelläsi. Harjoittele sen kirjoittamista leveillä siveltimillä ja vesiväreillä. Kokeile erilaisia tapoja. Innokkaimmat olisivat kovasti halunneet aloittaa varsinaisen työn mutta en antanut lupaa, koska tälle luokalle on tyypillistä, että työ pitää saada nopeasti valmiiksi. Heidän keskittymiskykynsä ja/tai motivaationsa harvoin kantaa seuraavaan viikkoon ja kuvistuntiin.


Toisella kaksoistunnilla palautin mieleen mitä oli tarkoitus tehdä ja näytin pulloväreillä maalaamisen tekniikkaa.


Yksi oppilas kysyi jo ensimmäisellä kerralla mitä opimme tästä. Palasin aiheeseen ja kerroin, että opimme mm. maalaustekniikkaa, omien ajatusten ja asioiden ilmaisua, länsimaisen taiteen historiaa ja erilaisia kuvan tekemisen ja ilmaisun tapoja. Lisäksi tehtävä antaa tilaisuuden tuoda esiin - näyttää ja kertoa jotakin omasta taustasta, kulttuurista, ilmaista itseään ja omaa identiteettiään. Poika kysyi, onko se tärkeää. Minä kysyin takaisin: ”onko se tärkeää?” Vastaukseksi sain hiljaista, varovaisen myöntyväistä mutinaa.


Puhuimme mm. siitä, kuinka ihmiset liikkuvat ympäri maailmaa eri syistä, vapaaehtoisesti tai olosuhteiden pakosta, muuttavat asumaan eri maihin ja itselle vieraisiin kulttuureihin. Puhuimme siitä miten Suomeen tulo ei tarkoita, että heidän pitää unohtaa taustansa. Heidän lupa ja oikeus tuoda esiin ja kertoa omasta taustastaan. Monille näistä nuorista omien ajatusten vapaa ilmaisu ja toteuttaminen kuvallisesti oli outoa ja uutta.


Tehtävässä oppilaat olivat liikuttavan rehellisiä ja aitoja. He uskalsivat myös maalata rennommin ja rohkeammin kuin aiemmin. Töitä se vaati kyllä.


Aikuisen ja ammattilaisen näkökulmasta on kiinnostavaa myös se, että suurimmalle osalle meistä meille oppilaiden vieraskieliset työt ovat lähinnä aseemista kirjoitusta ja voimme tarkastella niitä elävinä, lähes abstrakteina maalauksina, rytmisinä väripintoina. Tätä pitää käsitellä vielä. Kuvien viesti on kuitenkin selvä, tekijä on eri kulttuurista, puhuu eri kieltä ja hänellä on asiaa. Maalausten teksteissä kerrotaan oppilaiden omin sanoin mm näin:


"Minä olen bulgarialainen. Rakastan meidän vuoret vihreät. Se, että kutsun itseäni bulgarialaiseksi on minulle suuri ilo."


"U tartama aqoontiyo. Almaga lagu teenaadee (Kilpailla stipendeistä). "


"There are Still converstations hidden inside us that we talked by our cry and that we have hidden painful pain that you hurt yourself with fictitious layghs and that you are fine and inside you suffer a lot." ( Google translation)


Miksi et kerro noin, kerro.


Älä kerro jokaiselle ystävälle salaa (salaisuuksia), ystävillä on myös ystäviä."


"Jumala on tärkeä,

mun herra.

Tarvitsen sinua Jumala"


"Löysin vapauden diasporassa"


"Elämä on vaikeaa"


"Elämä jatkuu"



309 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

HUOMIO ITSEARVIOINNISTA

Olen kokenut kuvataiteen itsearvioinnin toteuttamisen yläkoulun alussa hieman haasteelliseksi. Sitä hankaloittaa mm. puutteellinen kuvataiteen sanasto ja käsitteistö, välineiden ja tekniikoiden tuntem

bottom of page