top of page
  • Pasi Kirkkopelto

VAASA ENNEN JA NYT

Päivitetty: 12. maalisk. 2019



Uutena opettajana olen kysellyt oppilailta paljon asioita Vaasasta ja olen huomannut, että paikallistuntemus ei kaikille ole ihan kaikkein tärkein asia. Vaasan Taidehallissa avautunut Palosaaren historiaa käsittelevä näyttely ”Pariisi, Lontoo, Präntöö” tarjosi hyvän tekosyyn korjata tilannetta. Pyysin historian opettaja Eeroa mukaan, koska näyttely ei sellaisenaan ollut kovin ”kuvauksellinen” – näyttelyssä oli hyvin paljon tekstiä: historiaa, henkilöitä ja paikkoja. Kävimme Eeron kanssa katsastamassa näyttelyn ja päätimme, että seiskat viedään sinne. Eero teki historian näyttelyä varten kysymykset historian ja minä kuvataiteen tarpeisiin.





Näyttelyn jälkeen olemme huolella työstäneet katunäkymiä näyttelystä kerättyjen tietojen ja kuvien avulla. Lisäksi oppilaat etsivät vanhoja katukuvia Finna-tietokannasta, erityisesti Finna Street-palvelusta sekä joitakin Europeanasta. Vaasan kaupunginmuseon kokoelmat löytyvät muuten jatkossa Finnasta: https://vaasankaupunginmuseot.fi/vaasan-kaupungin-museot-mukaan-finnaan/. Uudet katunäkymät etsittiin Googlen Streetview:lla. Osa oppilaista teki töitä parina siten, että toinen teki kuvan vanhojen kuvien pohjalta ja toinen samasta paikasta Googlen Streetwiev:n pohjalta.

Tein oppilaille mallikappaleen ja mallipiirroksen ja oppilaat käyttivät kuvia mallina koko ajan. Keskeisperspektiivi ja panoramanäkymäksi muuttaminen tuotti silti yllättäviä haasteita, kun mukaan lisättiin kolmas ulottuvuus. Oppilaat selvisivät siitä pääosin hienosti. Paperille tehdyt piirrokset väritettiin akvarellikynillä ja liimattiin kapalevyille tai pahville. Kuviin kuuluu vielä taustaksi maalattu sininen taivas, kun niitä laitetaan esille koulussa. Yhteen kuvaan laitoin itse kokeeksi valokuvan taustalle.


Tehtävässä opeteltiin mm. paikallistuntemusta, historiaa ja arkkitehtuuria, keskeisperspektiivikuvausta ja illuusionismia.






224 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

HUOMIO ITSEARVIOINNISTA

Olen kokenut kuvataiteen itsearvioinnin toteuttamisen yläkoulun alussa hieman haasteelliseksi. Sitä hankaloittaa mm. puutteellinen kuvataiteen sanasto ja käsitteistö, välineiden ja tekniikoiden tuntem

bottom of page